Mindset 1. rész: A gondolkodásmódunk határozza meg, hiszünk-e a változásban

Nincs időd olvasni? Hallgasd meg a bejegyzést vezetés vagy mosogatás közben!

A koponyád alakjától a lábfejed méretéig, a tested fizikai jellemzői többé-kevésbé teljesen előre meghatározottak a kezdetektől fogva. Persze lehet plasztikai műtétet végeztetni vagy csontot törni, de nekünk, embereknek általában nagyon kevés befolyásunk van a testünk jellemzői felett.

De mi a helyzet a szellemi és fizikai képességekkel, például a kosárlabdázással, a rajzolással vagy a matematikai feladatok megoldásával? Ezek örökletesek vagy tanultak? Ma már a legtöbb tudós egyetért abban, hogy ha valaki koncerthegedűs akar lenni, nemcsak zenei hajlammal kell rendelkeznie, hanem éveket kell szentelnie az életéből a gyakorlásra.

Mégis, erre a kérdésre annyi válasz létezik, ahány ember, hiszen a gondolkodásmódunk döntő szerepet játszik abban, hogyan látjuk magunkat és másokat. Egyszerűen fogalmazva, a gondolkodásmódunk alakítja a valaminek az elérésében való hitünket.

Ez a két szélsőség képezi az alapját a rögzített (fixed) és a növekedési (growth) gondolkodásmód (mindset) fogalmának. A fix gondolkodásmóddal rendelkező emberek úgy vélik, hogy bizonyos dolgokban természetes tehetséggel születnek, de másokban teljesen alkalmatlanok, míg a növekedési gondolkodásmóddal rendelkező emberek úgy vélik, hogy bármiben virtuózokká válhatnak, ha eléggé keményen próbálkoznak.

Az utóbbi csoportba tartozó emberek tehát egész életük során folyamatosan fejlődnek, fenntartások nélkül sajátítanak el új készségeket, és aktívan részt vesznek a kapcsolataikban. Számukra az élet minden aspektusában állandó változásban van.

Ezzel szemben a rögzült gondolkodásmóddal rendelkező emberek gyakran hagyják, hogy fekete-fehér gondolkodásmódjuk akadályozza fejlődésüket. Ha valamiben kudarcot vallanak, homokba dugják a fejüket, vagy másokat hibáztatnak. Örök szerelmet remélnek a kapcsolataikban ahelyett, hogy magukon a kapcsolatokon dolgoznának.

A következő posztban arról olvashatsz, hogy a rögzített gondolkodásmódú emberek szerint miért vannak kőbe vésve a tulajdonságaink, hogy miért hisznek a született tehetség gondolatában, és hogy miért keresik állandóan mások elismerését. Ha nem szeretnél lemaradni róla, iratkozz fel a hírlevelemre!